Total Pageviews

Sunday, August 10, 2008

Duit Jepun Lama


Ini ader gambar duit jepun lama yang masih ader dalam simpanan Matselongkar. Dulu masa kecik-kecik duit jepun ni banyak kat kampung. Kiter tak menghargainya langsung. Pada zaman jepun ( sesetengah orang-orang lama kampung kata "musim" jepun), ramai orang kaya-kaya naik sasau biler jepun menyerah kalah. Ader yang membakar duit jepun berpeti-peti kerana kecewa. Maner tak nya. Semua duit british dah mereka tukar dengan duit jepun. Biler jepun kena bom atom dan meyerah kalah, british datang semula. Duit british laku balik dan duit jepun dah tak lagu. Maka sasau ler kawan tu. Emas perak dah terjual. kebun dah tergadai. Yang dapat hanyer duit jepun. Binaware punyer jepun. Menurut ceriter Yang Ampunyer Ceriter, biler jumper jepun kena tunduk kepala. Orang dulu-dulu dah puas kena penampo jepun. Sesetengah dah naik muak. Jepun pun dah naik pening kerana tak tahu mana lagi nak letak penampau mereka. Kalau kiter nak tunduk kepala, pastikan jepun tu nampak kiter. Kalau masa kiter tunduk dia tak nampak, maka penampau ler jawabnya. Kalau kita argue dan cakap yang tadi kiter dah tunduk, jam-jam tu ler satu penampau naik kat kepala lagi. Berputau ler kepala kiter . Orang Jepun terkenal dengan kekejaman dan kezalimannya. Mereka guna taktik dan phsycology of fear. Penduduk yang didalam ketakutan tak kan berani menentang dan hilang jatidiri. Menentang jer, pancung kapla. Begitulah kalau kiter dijajah secara mental dan fizikal. Hilanglah harga diri. Kat sini, kalau nampak jepun ni aku kadang-kadang naik hot. Kalau ler kiter pakat ramai-ramai pulangkan penampau-penampau mereka yang dah mereka beri kat tok nenek kiter dulu, ader yang kojol juga jepun dua tiga ekok ni. Bagerro...Bangzaiiii...Kamikazee....
Duit jepun ni ader dua jenis. Satu ader nombor siri. Yang ader nombor siri ni original dicetak dalam negeri jepun dan dibawa ke Malaya. Ianya sukar didapati. Yang lainnya dicetak kat dalam Malaya , dicetak dalam kereta api yang mereka kebas dari british. Ianya tidak bersandarkan Gold Reserve. Cetak sesuka hati depa jer. Dalam duit jepun ni banyak gambar pokok pisang. Dia ingat kiter kat malaya ni aper?. Monyet ker... Binaware ....Aku sampai la ni pun kalau nampak depa ni aku naik hot dan geram. Rasa nak tangkap ramai-ramai dan bagi depa minum air kelorok.

1 comment:

tengku ahmad said...

salam,tuan blog,sy m'punyai pelbagai koleksi brg2 lama.berminat hubungi email sy tengku.ahmad@yahoo.com.atau nk jualkn brg2 sy,ada komisyen